Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finský kůň

25. 10. 2007
Popis plemene:

Výška: 152,5 - 162,5cm

Zbarvení: jen vraníci

ObrazekStavba těla: poněkud dlouhá hlava s krátkýma ušima a ostražitým výrazem, elegantní klenutý krk s dlouhou vlající hřívou, silné plece, mohutné kompaktní tělo se silnou skloněnou zádí a poněkud nízko nasazeným hustým ocasem, krátké silné končetiny s kvalitními kostmi a rousy.

Charakter: charakteristiku fríského kone nejlépe zachycuji slova: krotký, energický, ochotný,pracovitý, věrný a citlivý.

Možnost využití: jsou známí z tradičních show, kde jsou zapřaženi do dvoukolových vozíků. Vozatajci jsou při těchto show oblečeni do typických fríských selských krojů. Také pod sedlem je frísky kůň spolehlivý přítel. Má dokonce talent pro drezurní výcvik a je známý jako kůň vhodný pro vysokou drezurní školu.

Chody: v klusu je nápadný hrdým  projevem a vysokou akcí.

ObrazekZajímavé údaje: Vznešené držení těla z něj činí ideálního koně pro slavnostní příležitosti. Tito koně byli součástí šestispřeží táhnoucího holandský královský kočár při zahajovací ceremonii Světových jezdeckých her v Haagu v roce 1994.

Vývoj a zajimavosti: patří mezi nejstarší plemena v evropě a v průběhu staletí ovlivnil celou řadu jiných plemen, především oldenburga v německu a britské fellské a daleské poníky.

Domovem plemene je Frísko v severní části holandska. Byli zde objeveny zbytky starobylého chladnokrevného typu těžkého koně, z něhož dnešní frísky kůň pravděpodobně pochází. Vychodní krev, zanesena do holandska během křížových výprav, měla vliv na vývoj fríského koně, stejně jako andaluská za osmileté války, kdy bylo holandsko okupováno španěly. Frís, který se takto vyvinul, byl pohyblivý všestranný kůň, vhodný jak pro práci na poli, ale díky své schopnosti rychlého klusu rovněž do zápřeže a pod sedlo. V průběhu 19.stol. kdy se zvýšila poptávka po rychlejších koní do lehké zápřeže(pohybujících se převážně klusem), se chovatelé snažili vylepšit již prostorný vysoký klus křížením s klusákem. To vedlo k tomu že byl frísky kůň zušlechtěn a ztratil svou funkci v zemědělství. Na počátku první světové války se jeho počet drasticky snížil a pokles pokračoval i mezi válkami. Nicméně nedostatek pohonných hmot po válce vedlo k jeho oživení jako zemědělského koně, neboť farmáři se znovu vrátili k jeho funkci tažného koně. Ve druhé polovině tohoto století vzrostl zájem o toto plemeno a nyní je oblíbeným kočárovým koněm. Dobře vyvážený Frís se vznosným držením těla působí nadmíru atraktivně, když je zapřažen v tradiční fríské dvoukolce na vysokých kolech. Plemeno je proslulé svou mírnou povahou!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář